Unieke samenwerking uitkeringsgerechtigden met hoogleraar Rijksuniversiteit in Groningen

Op vrijdag 27 juni 2014 vindt er van 15:00 – 18:00 uur een bijeenkomst plaats tegen de nieuwe participatiewet, in het harmoniegebouw van de universiteit.

Bijzonder aan deze bijeenkomst is dat deze door uitkeringsgerechtigden is georganiseerd in nauwe samenwerking met hoogleraar sociale zekerheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen: Prof. dr. G.J. Vonk. In het debat rond de tegenprestatie worden uitkeringsgerechtigden zelf zelden aan het woord gelaten. Uit verontwaardiging hierover biedt hoogleraar Gijsbert Vonk de uitkeringsgerechtigden in een college de ruimte voor een terecht tegengeluid binnen de muren van de universiteit. Hiermee zet Dhr. Vonk een aloude traditie voort, waarbij de universiteit een vrijplaats is voor ongebonden geesten. “Wat je moet doen is een eigen debat over dit thema organiseren. Zelf doen, dat is pas participatie”, aldus Gijsbert Vonk.

Hoogleraar Gijsbert Vonk, zegt in zijn artikel de “repressieve verzorgingsstaat” (Nederlands Juristen Blad 17-01-2014 afl. 2.: “In de sociale zekerheid is al geruime tijd een proces gaande om meer en strengere verplichtingen in het leven te roepen die steeds harder worden gesanctioneerd. Deze ontwikkeling kent duistere ondertonen. Zij verstoort de balans tussen rechten en plichten van uitkeringsgerechtigden en bedreigt de verheffende functie van de sociale zekerheid”.

Dwangarbeid als tegenprestatie voor het verzilveren van ieders recht op een uitkering is een aanslag op de rechten van uitkeringsgerechtigden. Dit roept om verzet. Verzet dat met succes al een aantal jaren door deelnemers aan deze bijeenkomst wordt georganiseerd. Doorbraak Leiden en Amsterdam, Actiecomité DwangarbeidNEE en individuele uitkeringsgerechtigden komen samen om vorm te geven aan verzet van onderop. Doorbraak Groningen nam het initiatief voor deze bijeenkomst.

Locatie:
Oude Kijk in ‘t Jatstraat 28
Harmoniegebouw
Onder de boogjes, Bouwdeel 1314, 0014
Groningen

Meer weten over deze bijeenkomst of over de plannen voor protesten in Groningen? Neem contact op met Doorbraak Groningen: groningen@doorbraak.eu

Voor meer informatie over verplicht werken met behoud van uitkering: http://www.doorbraak.eu/category/themas/dwangarbeid/

(Zie ook agenda: https://www.indymedia.nl/node/23581 )

Advertentie

Als je reageert: je reactie wordt eerst bekeken door de redactie. Het kan dus even duren voordat je reactie zichtbaar is op de website. Welke reacties laten we hoe dan ook niet door? Racistische en seksistische reacties. Ook bijdragen gebaseerd op complottheorieën en reacties waarin wordt gescholden en/of gedreigd worden niet doorgelaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.