26 april, Groningen: “pik het niet” protest-actie tegen het bijstandsregime

Logo.
Logo.

Op dinsdag 26 april organiseert Dwangarbeid Nee Groningen (DANG) een protest-actie op het Uitbuiterplein voor de ingang van de Sociale Dienst. DANG, waarin ook Doorbraak meedoet, eist de afschaffing van het bijstandsregime. Onder de Participatiewet leven baanlozen in armoede, wordt hun privacy doorlopend geschonden en moeten ze dwangarbeiden. Dit moet stoppen! Maar dat gaat niet zomaar gebeuren. Teveel politici en andere belanghebbenden hebben er baat bij om dit regime in stand te houden. Daarom moeten we ze samen onder druk zetten. Kom ook, en doe mee!

Protest-actie
Dinsdag 26 april
Van 10:00 tot 12:00 uur
Uitbuiterplein
(Voorheen Harm Buiterplein)
Groningen
Facebook-event

Als wij in Groningen een uitkering aanvragen doen we dat bij de soos op het Uitbuiterplein (voorheen Harm Buiterplein). Vaak duurt het weken voordat we een bijstandsuitkering krijgen. De aanvraag wordt gescreend op ‘rechtmatigheid’, en we worden ingedeeld op kleur, gender en arbeids- en loonvermogen. Die indeling bepaalt mede hoe we als bijstandsgerechtigde worden ingeschaald op hun ‘participatieladder’. Die inschaling bepaalt dan weer wat we moeten doen voor een uitkering.

Want als we het recht op die uitkering eenmaal hebben, moeten we ons gedragen alsof die uitkering een gunst is. Een gunst waarvoor we alles moeten doen wat ons wordt opgelegd. Als we dat niet doen, dan kan onze uitkering worden gekort en zelfs volledig stopgezet.

We moeten dwangarbeiden: werk doen zonder ‘werknemers’-rechten en zonder bijbehorend loon. Of we moeten “arbeidsritme” opdoen en andere zogenaamde “werknemersvaardigheden” leren. Daarvoor moeten we naar sollicitatiecursussen en andere reïntegratietrajecten.

Ook wordt er op aangedrongen dat we “vrijwilligerswerk” gaan doen. Dat is dan volgens de gemeente “niet echt verplicht”, maar het is wel degelijk de bedoeling dat we het gaan doen. Want we zijn volgens hun “niet zinvol” bezig. Als wij nou dat verplichte vrijwilligerswerk gaan doen, dan staan wij, baanlozen, ineens “volop in het Groningse stadsleven”. Alsof wij niet al leven, wonen en werken in deze samenleving!

Onze uitkeringen zijn absurd laag en dat is een bewuste politieke keuze. Door die lage uitkeringen leven wij in armoede. De gemeente ziet dat anders: omdat wij “niet-participeren” (baanloos zijn) zijn de bijstandsuitkeringen zo laag. Dat is een hele kromme redenering en daar houdt het niet op! De gedachte is: als wij nu maar dat “vrijwilligerswerk” gaan doen, dan “voelen” wij ons niet meer arm. Dan nemen wij zelf de oorzaak van het armoedeprobleem weg. Alsof armoede een ‘gevoelskwestie’ is en in de praktijk niet bestaat.

De gemeente wil “sociaal” gaan experimenteren binnen de Sociale Zekerheid. De plannetjes daarvoor zijn onder andere, dat we zelf geld “mogen” gaan verdienen. Door onze ‘diensten’ te verkopen bijvoorbeeld, als flexibele ZZP’er. Dan moeten we individueel met elkaar gaan concurreren op de “vrije markt”. Arbeidsethos 2.0! En als we dan geld ‘bijverdienen’, dan “mogen” we dat misschien zomaar houden. Bovenop onze uitkering. Dat is nog een slinkse manier waarop de gemeente ons zelf het baanlozen en – armoedeprobleem wil laten oplossen! Dan zijn wij baanlozen pas ‘zinvol’ bezig!?

Voor deze politieke framing en ‘probleem’- oplossingen passen wij!

DwangArbeid Nee Groningen pikt het niet en eist:

 • hogere uitkeringen (armoede is illegaal!)
 • het einde van de inlichtingenplicht
 • het stopzetten van de ‘Kansen in Kaart’-gesprekken
 • de afschaffing van dwangarbeid (werkervaringsplaatsen, verplicht vrijwilligerswerk, reïntegratietrajecten)
 • beëindiging van het sanctioneringsbeleid
 • een goede bestaanszekerheid voor iedereen
 • een einde aan de propaganda van het arbeidsethos

Tijdens de protest-actie is onze ‘huisjurist’ Ron van Asperen ook present. Heb je vragen over je (aangevraagde) uitkering, opgelegde kortingen of dwangarbeid? Leg het Ron ter plekke voor!

Flyer.
Flyer.
Advertenties

Een gedachte over “26 april, Groningen: “pik het niet” protest-actie tegen het bijstandsregime

 1. Goed initiatief! Ik heb in de gemeente Vlissingen ook dwangarbeid moeten verrichten onder het mom van ‘vrijwilligerswerk’. Ik had nog het ‘geluk’ dat ik in een museum als gastheer moest werken maar al snel kwam ik erachter dat ik blij werd gemaakt met een dode mus. Er werd beloofd dat dit goed is voor mijn groei en kansen op de arbeidsmarkt, helaas waren er collega’s die dit suffe hersendodende werk al meer dan drie á vijf jaar deden, dus toen ik had mijn conclusies wel getrokken. Je werd daar vooral als slaaf behandeld en als je er tegen in ging dan belden ze de uitkeringsinstantie of je werd ermee gechanteerd.

  Naar mijn gevoel komt het erop neer dat wanneer je ouder bent dan 27 je als een kansloze stakker wordt behandeld. Tussen de 18 en 27 kun je nog subsidie krijgen voor een korte studie of cursus maar als je buiten die leeftijdsgroep val dan is het toch je reinste leeftijdsdiscriminatie?

  Zelf ervaar ik mijn contact met de gemeente Groningen als positief maar wellicht komt dat omdat ze geluisterd hebben naar mijn vervelende ervaringen elders en omdat ik net verhuisd was. Daarnaast heb ik tijdens één van de gesprekken mijn (ondernemings)plan overhandigd en ik heb ze weten te overtuigen waarom het voor mij zinvoller is om aan mijn vaardigheden te werken ipv zinloos te solliciteren op uitzichtloosheid. Momenteel doe ik een zelfcursus met succes en ik verbreed hiermee een stukje mijn kansen op de arbeidsmarkt.

  Ondanks dat leef ik met jullie mee omdat ik diezelfde negatieve ervaringen ook meegemaakt heb.

  Like

Als je reageert: je reactie wordt eerst bekeken door de redactie. Het kan dus even duren voordat je reactie zichtbaar is op de website. Welke reacties laten we hoe dan ook niet door? Racistische en seksistische reacties. Ook bijdragen gebaseerd op complottheorieën en reacties waarin wordt gescholden en/of gedreigd worden niet doorgelaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.